"Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη / να εύχεσαι να 'ναι μακρύς ο δρόμος / γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις..."

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ / ANTON CHEKHOV

ANTON ΤΣΕΧΩΦ
1860-1904




----------------------------------------------------------------------------------

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ο Αντόν Πάβλοβιτς Τσέχωφ (Ρωσικά: ) ήταν Ρώσος συγγραφέας πολλών διηγημάτων, θεατρικών έργων και μυθιστορημάτων.
Γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1860 στην κωμόπολη Ταγκανρόγκ, στη νότια Ρωσία. Ήταν το τρίτο από τα έξι παιδιά της οικογένειάς του και μεγάλωσε σε πολύ αυστηρό και θρησκευτικό περιβάλλον. Ο πατέρας του ήταν αλκοολικός, ωστόσο ήταν πολύ αυστηρός με την εκπαίδευση των παιδιών του. Το 1867 φοίτησε με τον αδερφό του στο ελληνικό δημοτικό σχολείο του Νικολάου Βουτσινά, ενώ από το 1868 στο ρώσικο σχολείο της περιοχής του.
Καλός μαθητής δεν υπήρξε ποτέ, αλλά ήδη από τα χρόνια αυτά απέκτησε τη φήμη του παραμυθά και του ευφυολόγου. Όταν το 1875 η οικογένειά του πτωχεύει και φεύγει στη Μόσχα, ο Τσέχωφ μένει πίσω για να ολοκληρώσει τις σπουδές του, ενώ παράλληλα εργάζεται για να μπορέσει να ζήσει. Έχει ήδη αρχίσει να γράφει διηγήματα. Το 1879 πηγαίνει και αυτός στη Μόσχα, όπου γράφεται στην ιατρική σχολή. Όντας φοιτητής, δημοσιεύει περίπου 300 κείμενα, ενώ συνεργάζεται με χιουμοριστικά περιοδικά της Μόσχας και της Πετρούπολης ως σατιρίζοντας την καθημερινή ζωή στους δρόμους.
Οι ήρωες του Τσέχωφ είναι άνθρωποι της ανώτερης κυρίως τάξης, που χάνονται μέσα στην πνιγερή ατμόσφαιρα της ρώσικης επαρχίας, που ο ίδιος τόσο καλά γνώρισε όντας γιατρός. Έχει ειπωθεί για τον Τσέχωφ, ότι ουσιαστικά τίποτα δε συμβαίνει στα έργα του. Η αδράνεια είναι εξαπλωμένη παντού. Συνήθως βλέπουμε την ιστορία της αναστάτωσης κάποιων ηρώων, από την «εισβολή» στη ζωή τους κάποιων άλλων, πιο κοσμικών, πιο «σημαντικών» ηρώων. Ο θείος Βάνιας, ο Κόστια, η Νίνα, είναι οι ήρωες που μένουν πίσω και βλέπουν ότι έχουν θυσιάσει τη ζωή τους σ’ έναν σκοπό, που αρνείται να δικαιώσει την ύπαρξή τους. Και όλα αυτά, ενώ ο χρόνος περνάει ανελέητα! Οι εισβολείς είναι η Αρκάντινα, ο Ντορν, η Έλενα και άλλοι, που όταν επιστρέφουν στην κανονική τους ζωή, επιτείνουν την αίσθηση ματαιότητας στις ζωές αυτών που μένουν πίσω.
Ο Αντόν Τσέχωφ πέθανε το 1904 σε ηλικία μόλις 44 ετών.



Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Τσέχωφ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα "ΘΕΑΤΡΟ": http://www.theaterinfo.gr/index.html
Για να τις δείτε πατήστε ΕΔΩ.

----------------------------------------------------------------------------------

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ (ΕΠΙΛΟΓΗ)

Μυθιστορήματα
Στέππα

Θεατρικά
Αρκούδα
Πλατόνωφ
Γλάρος (1898)
Θείος Βάνιας (1900)
Τρεις αδελφές (1901)
Βυσσινόκηπος (1904)

----------------------------------------------------------------------------------

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε ένα αφιέρωμα στο θεατρικό έργο του Τσέχωφ από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση.
Ο Τσέχωφ θεωρείται θεμελιωτής του σύγχρονου θεάτρου. Το έργο του «Γλάρος» (1898) είναι το πρώτο από τα μεγάλα θεατρικά έργα του Ρώσου δραματουργού. Παρακολουθούμε δύο ηθοποιούς να μπαίνουν σιγά – σιγά στο ρόλο τους υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Marlene Kaminsky, που τους καθοδηγεί σύμφωνα με το «σύστημα» Στανισλάβσκι, βασικού συνεργάτη του Τσέχωφ στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας.
Για να το παρακολουθήσετε πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1: ΤΣΕΧΩΦ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (ΕΤ)



----------------------------------------------------------------------------------

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΤΟΥ ΤΣΕΧΩΦ

Στη συνέχεια μπορείτε να παρακολουθήσετε το θεατρικό έργο του Τσέχωφ "Ο γλάρος" από το Θέατρο της Δευτέρας (ΕΤ, πατώντας τους παρακάτω συνδέσμους:

Ο ΓΛΑΡΟΣ ( ΜΕΡΟΣ Α΄)

Ο ΓΛΑΡΟΣ ( ΜΕΡΟΣ Β΄)



----------------------------------------------------------------------------------

"Ο ΒΑΝΚΑΣ" (ΔΙΗΓΗΜΑ)

Στο διήγημα αυτό ο Τσέχωφ με ρεαλισμό και ευαισθησία επικεντρώνται στο θέμα της παιδικής βιοπάλης. Παράλληλα διαγράφεται η αντίθεση ανάμεσα στο σκληρό παρόν και στο ευτυχισμένο παρελθόν. Κεντρικός ήρωας είναι ο Βάνκας, ένα μικρό και αθώο παιδί που πέφτει θύμα κακομεταχείρισης και εκμετάλλευσης από το σκληρό αφεντικό του. Παραμονή Χριστουγέννων ο μικρός Βάνκας, νιώθοντας θλίψη και μοναξιά στο σπίτι του αφεντικού του στη Μόσχα, αναπολεί τις ευτυχισμένες μέρες που έζησε με τον παππού του στο χωριό.

Για να δείτε ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ για το διήγημα πατήστε ΕΔΩ.

----------------------------------------------------------------------------------

Επιμέλεια ιστοσελίδας: Φιλοθέη Κολίτση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου